EXPLOATARI RESURSE
PROIECTE INDUSTRIALE
NOUTAŢI
 
  Articol publicat: Vineri, 20 Septembrie 2013
ghilezan_marius.jpg

“Financial Times" consideră că respingerea legii “Roşia Montană" poate avea efecte negative asupra investiţiilor străine

“Dacă Parlamentul României va respinge Proiectul de lege Roşia Montană, investitorii se vor gândi mult şi bine înainte de a decide să investească bani în acea ţară", afirmă cunoscutul jurnalist Neil Buckley al prestigioasei publicaţii “Financial Times", în ediţia de ieri.
Dacă am fi spus noi acelaşi lucru, am fi fost acuzaţi de tiripliştii din pieţe că suntem cumpăraţi de Gold, dar fraza de mai sus, care poate va fi citită de mulţi de pe “strada Zidului", acolo unde se decid marile finanţe ale lumii, poate da de gândit oricărui român responsabil. “Încotro, România?" Fără marii investitori, economia ţării noastre poate intra în recesiune.

Activiştii ecologişti, care fac plimbările de seară pe străzile marilor oraşe, după ce ies de la munca prestată în multinaţionalele pentru a le huli, chestia cu “cel care muşcă mâna stăpânului" e proverbială la noi, nu se gândesc că welfare-ul, osânza mult visată acasă, nu printre străini, nu poate fi obţinută ca angajaţi ai firmelor oamenilor de afaceri români sau ai statului tot mai sărac. Pentru a face diferenţa, faţă de impozitele şi taxele plătite la bugetul public de firmele patronilor români, amintesc doar o singură firmă, OMW, care plăteşte anual peste opt miliarde de euro. Ne-am cam lămurit cu patricii&columbenii autohtoni care au luat, nu au dat, de 23 de ani încoace, punând pe butuci industria autohtonă.

“Companiile miniere obişnuiesc să facă afaceri cu cele mai neospitaliere şi impredictibile regimuri din lume. Când operează în interiorul UE, acestea au aşteptări mai mari," aşa îşi începe Neil Buckley articolul: “Political protests take the shine off Romanian gold project".

Asta au reuşit agitatorii activişti: să coclească aurul din munţi. Ce nu ştie jurnalistul de la “Financial Times" este celebrul vers al lui Goga: “Munţii noştri aur poartă, noi cerşim din poartă-n poartă."

În acelaşi timp al apariţiei comentariului, un lider de sindicat, Bogdan Hossu, caz unic în Europa, militează împotriva creării locurilor de muncă la Roşia Montană, într-o conferinţă organizată de Mircea Toma, apostol al protestelor de orice fel, de la mersul melcului, la păpădia montană, care a adus o enoriaşă a cultului ecologist spre a ne predica, nouă creştinilor, despre întoarcerea la culesul afinelor şi a fructelor de pădure.

În vara asta, am reuşit să adun doar o găletuşă de afine, într-o zi întreagă. Anul viitor îl voi lua şi pe Toma, pentru a se lămuri ce avantajos e să piepteni tufele din munte, iar apoi să să afirme că România poate lua de nouă ori mai mulţi bani din fondurile UE, un mizilic.

Dacă activiştii se pricep şi la agricultură, de ce nu pun în practică învăţăturile? Toma şi vaca, Hossu şi lopata.

Dacă ei ştiu ce vor minerii, nu cred că ar vrea să ştie cum gândesc minerii proiectele lor fanteziste. Poate că nici nu-i interesează. Au altă agendă. Una străină.

Editorial semnat de Marius Ghilezan în Evenimentul Zilei
 

Editorial
“Financial Times" consideră că respingerea legii “Roşia Montană" poate avea efecte negative asupra investiţiilor străine
ghilezan_marius.jpg
“Dacă Parlamentul României va respinge Proiectul de lege Roşia Montană, investitorii se vor gândi mult şi bine înainte de a decide să investească bani în acea ţară", afirmă cunoscutul jurnalist Neil Buckley al prestigioasei publicaţii “Financial Times", în ediţia de ieri.
Dacă am fi spus noi acelaşi lucru, am fi fost acuzaţi de tiripliştii din pieţe că suntem cumpăraţi de Gold, dar fraza de mai sus, care poate va fi citită de mulţi de pe “strada Zidului", acolo unde se decid marile finanţe ale lumii, poate da de gândit oricărui român responsabil. “Încotro, România?" Fără marii investitori, economia ţării noastre poate intra în recesiune. citeşte pe larg
Analiza
Preţul just
cornea_andrei.jpg
Trei întrebări:
1) Există oare vreun preţ de vânzare-cumpărare pe care opinia publică să-l considere „just“, în cazul privatizării unui combinat minier precum Cupru Min SA (şi, într-un sens mai general, a oricărei societăţi de stat)?
2) Există un astfel de „preţ just“ în principiu?
3) Se poate considera că eşecul de a a privatiza Cupru Min reprezintă o bilă neagră sau o bilă albă pentru Guvernul Ungureanu?citeşte pe larg
Interviu
Managerul Complexului Energetic Oltenia: “Încercăm să menţinem un sistem prudenţial în aşa fel încât să intrăm în piaţă”
ciurel_1.jpg
Managerul privat al Complexului Energetic Oltenia (CEO), Laurenţiu Ciurel, a declarat, într-un interviu acordat Agerpres, că preconizează anul acesta o cantitate de energie produsă de 14-16 terawaţi, menţionând că situaţia din primele două luni ale lui 2014 este mult mai bună decât în perioada anterioară.
Laurenţiu Ciurel a afirmat însă că gigantul energetic întâmpină probleme ca urmare a prăbuşirii preţului megawattului, dar şi ca urmare a creşterii preţului certificatelor de CO2, complexul fiind nevoit să investească o sumă foarte mare în achiziţionarea acestora. citeşte pe larg

Vizitatori
counter